Skip to content

Dickens 200 anys: vigent o desfasat?

Febrer 7, 2012

Avui es celebren mundialment els 200 anys del naixement a Landport (Anglaterra) del famós escriptor Charles John Huffam Dickens, el qual roman com un dels escriptors anglesos més influents de la història recent, car la seva obra literària continua inspirant pel·lícules, obres de teatre, sèries televisives i tota mena d’altres disciplines artístiques (a títol d’exemple vegeu el doodle a la pàgina d’inici de Google avui, que hem reproduit sobre aquest paràgraf).

UNA INFANTESA QUE VA MARCAR TOTA UNA OBRA

Charles Dickens fou el segon de vuit germans. Segons diu la història, el pare de la família, en John, va dur una vida molt per sobre de les seves possibilitats, la qual cosa el va conduir a contraure una enorme quantitat de deutes. Arran d’aquest fet, la família Dickens es va veure obligada a canviar diverses vegades de domicili fins que, finalment, va acabar a la Marshalsea debtor’s prison, a Londres, una presó-gueto de l’època on eren reclosos els deutors i les seves famílies.

El petit Charles, al contrari dels altres germans, no va ingressar a la presó de deutors, sinó que es va instal·lar a casa d’uns amics de la família. Això sí, es va veure obligat a deixar l’escola (a l’edat de 12 anys) i a començar a treballar en jornades de més de deu hores diàries en un magatzem industrial per pagar el seu allotjament i poder anar tornant els deutes del pare. Evidentment, aquest sobtat allunyament de la família (només els podia anar a veure el diumenge) i l’entrada precoç al món laboral esclavitzant de l’època, van marcar per sempre més la personalitat i l’obra de Dickens.

DICKENS AL SEGLE XXI

L’obra de Dickens està tan estretament lligada al seu temps que, aprofitant l’efemèride, des de PepeGins ens ha semblat interessant fer l’exercici mental de plantejar-nos si la mateixa segueix vigent en el context actual o si, per contra, ha quedat una mica desfasada.

Per una banda, el sistema socioeconòmic d’avui en dia no té res a veure amb el que van viure els contemporanis de Dickens. Malgrat l’actual crisi econòmica, la situació dels drets laborals dels treballadors i els sistemes de protecció de les capes més desafavorides de la societat han evolucionat de manera espectacular en relació amb els del segle XIX. L’home, a través de la innovació tecnològica, la liberalització econòmica i l’auge de la democràcia i dels drets socials,  ha estat capaç d’edificar societats on la iniciativa privada i l’emprenedoria conviuen amb un Estat redistribuïdor de la riquesa i garant d’uns drets socials mínims en matèria d’educació, sanitat, seguretat o justícia. En aquest sentit, moltes de les històries narrades per Dickens, sobretot les que fan referència a la desprotecció dels infants, afortunadament són inconcebibles en l’actual estat del benestar.

Per l’altra banda, tot i que el món hagi evolucionat tant des dels temps de Dickens, des d’un altre punt de vista, la seva obra continua essent del tot vigent, en tant que la mateixa també ens parla de l’interior de l’home. En efecte, conceptes tan dickensians com l’avarícia, la mesquinesa, l’egoisme, la manca d’empatia, la manca d’ètica o la manca de compassió, són conceptes que malauradament trobem en el dia a dia de les nostres vides. Per molt que hagi canviat el decorat, per tant, continua sonant la mateixa melodia. Només cal veure el cas, per exemple, dels milers de famílies desnonades –americanes, però també espanyoles i catalanes- a qui els bancs van concedir crèdits que sabien perfectament que mai podrien tornar. Tot un drama dickensià.

Què en penseu? Veieu en l’obra de Dickens reflexes del que està succeint en el món actual o, per contra, creieu que els diferents contexts socioeconòmics fan que l’obra de Dickens hagi perdut vigència? Ens interessa molt saber el vostre parer.

Josep Tanqueray – Economista

Vols seguir els PepeGins a les xarxes socials?

Per més informació sobre el bicentenari del naixement de Charles Dickens:

Web oficial: http://dickens2012.org

Bloc català amb molt contingut relacionat amb l’efemèride:  http://blogdeassumpta.blogspot.com/

4 comentaris leave one →
 1. Oriol Celda permalink
  Febrer 10, 2012 10:27 am

  En la meva opinió, els escrits de Charles Dickens segueixen sent molt actuals i vigents, ja que els temes que tracta poden ser aplicats avui en dia i serien reals. O és que no podrien estar dins d’Oliver *Twist, al costat dels nens
  de carrer que la protagonitzen, aquests altres nens reals que avui són abandonats als
  carrers de Grècia per les seves famílies, amb l’esperança que algú els alimenti?

  Jo he pensat que a Charles Dickens se li podrien fer algun tipus de preguntes si estigués viu, aqui les podem veure.

  1.Com se sent sabent que les seves obres segueixen sent rellevants en l’actualitat?

  La veritat és que em sento molt bé veient l’èxit i la popularitat que han adquirit les meves obres ja que com a principal objectiu dels escriptors, volem que els textos siguin atractius pels lectors. Nosaltres intentem transmetre els nostres ideals, pensaments als altres i que entenguin com és el món com nosaltres el veiem. El meu estil era un xic peculiar, ja que volia evidenciar les desgràcies del proletariat, volia comparar les classes socials, vaig aportar la ironia i l’humor a la literatura i el més important de tot, els temes dels que escrivia eren actuals.

  2.Com bé ha dit abans els seus escrits eren actuals, què creu que fa que els seus temes siguin vigents, i no quedin passats de moda?

  Jo crec que és degut a que els temes sobre els que escrivia encara son vigents avui en dia, per desgracia, lla que ens marquen a tots, com es el cas de la desigualtat que hi ha entre diferents classes socials, i la diferencia de oportunitats que tenen uns respecte els altres, jo vaig tenir la sort de que la meva mare sabés llegir y escriure i gracies això jo he pogut escriure i fer pensar a milers de persones,el com es el mon, penso que hi ha molts escriptors que pensem igual i per això es segueix escrivint y criticant aquesta societat egoista i garrepa.

  3.Sabia que les seves obres es convertirien en mites de la literatura?

  Mai m’ho agüés imaginat, per a mi ha sigut molt al•legador aquest gran interès any rere any per les meves obres. Les vaig escriure amb gran dedicació i consciencia, però tot i així no pensava que arribessin a ser mites de la literatura, em podia imaginar que arribarien més lluny que altres obres i fins i tot que es parlaria d’elles durant uns quants anys però que arribessin a ser mites, sincerament no. Dit això, vull deixar clar que mai he volgut menysprear les meves obres però sempre he sigut realista, fins i tot escrivint-les.

  4.Com és que va voler plasmar la seva infància en els seus escrits?

  La meva infància va ser una mica dura, ja que provenia d’una família de classe mitja que va caure en la ruïna quan jo encara era molt jove, en aquests textos intentava plasmar la meva infància un sentit de la justícia tan imperiós que estic convençut de que la resolució dels casos en els que escrivia eren peculiars. Acostumava a escriure amb alguns personatges que caracteritzessin la pobresa i les penúries que passaven en aquells temps, però també intentava introduir-hi algun personatge d’una classe més elevada per poder comparar les diferències entre aquestes classes socials i evidenciar d’alguna manera la part més fosca del proletariat. Alguns d’aquests escrits com Oliver Twist van ser una de les històries en les que més vaig gaudir escrivint.

  5.Diuen que et vas basar molt amb la teva vida, a la hora descriure quina de les teves obres penses que reflexa millor la teva vida?

  Jo crec que una de les obres que reflexa millor la infància que he viscut és la d’Oliver Twist, ja que em recorda a com era de petit i com vaig haver de començar a treballar de jove per tirar endavant la meva família i colaborar en moments de dificultat. Ha sigut una situació molt dura, però crec que és un dels relats que més m’ha agradat escriure ja que era amb el que més identificat em sentia. Un altre escrit que em va agradar i em sentia identificat era David Copperfield, ja que és una autobiografia i és una novel•la que ha sigut escrita amb molts aspectes de la meva vida, com pot ser la desigualtat entre la societat de classes altes i baixes.

 2. Febrer 10, 2012 1:10 pm

  Jo opino que la forma de pensar de dickens va fer rebolucionar el mon de la novela i tmabé intenta influencia en molts habits politics pero com tenen molt de poder son mes dificils de cambiar, chrles dicken lluitava per la igualtat de oportunitats i social que es una cosa molt noble.

 3. Febrer 11, 2012 11:24 pm

  Gràcies per les vostres aportacions cvop i Oriol. Una entrevista amb el mateix Dickens, això no es veu cada dia!

  Avui m’he passejat per la llibreria de l’ FNAC a Barcelona i feia goig veure molts títols de Dickens entre els llibres més promocionats.

  El feedback que hem rebut de gairebé tothom és que Dickens és més vigent que mai, i això ens ha fet molt contents.

 4. Assumpta permalink
  Febrer 12, 2012 8:38 pm

  Hola!!

  Moltíssimes gràcies per la teva participació! Trobo que tractes el tema des d’un punt de vista molt interessant. Justament et diré que fa cosa d’un mes i mig que vaig acabar “Una història de dues ciutats” i un dels comentaris que em va sortir va ser que tot això era d’una gran actualitat. És clar que les coses són molt diferents, però “el fons” crec que és comú.

  Crec que si Dickens escrivís avui, els banquers, els polítics corruptes, tots els que han creat la situació de crisi que fa que tantíssima gent ho estigui passant malament, igualment l’administració de justícia… no s’escaparien a les seves crítiques.

  Senyales que conceptes tan dickensians com l’avarícia, la mesquinesa, l’egoisme, la manca d’empatia, la manca d’ètica o la manca de compassió, són conceptes que malauradament trobem en el dia a dia de les nostres vides., i estic totalment d’acord. Ara bé, també són conceptes dickensians la generositat, l’amistat, la compassió…:-)

Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: