Skip to content

Resultats de l’enquesta sobre responsabilitat econòmica dels polítics

gener 31, 2012

Els passats dies 16 i 17 de gener des de PepeGins vàrem fer la següent enquesta oberta a tots els visitants de la web:  Creus que els polítics que han fet una mala gestió econòmica haurien de respondre amb part del seu patrimoni particular?

La resposta va ésser molt bona, ja que en els dies que l’enquesta va sortir a la portada de la web, vam rebre un total de 879 visites. El resultat fou el següent:

Com es pot observar, una àmplia majoria dels enquestats, un 83,21%, creu que els polítics haurien de respondre amb part del seu patrimoni personal en cas d’una mala gestió econòmica.

ALGUNES REFLEXIONS SOBRE ELS RESULTATS:

1) Quantificació de la responsabilitat

En el cas d’Espanya, el dèficit públic que s’ha generat en els darrers quatre anys ha estat el següent:

 • PÈRDUES GENERADES PER LES ADM. PÚBLIQUES:
 • Any 2011: 80.000 milions d’euros (quantitat estimada pendent de tancament)
 • Any 2010: 98.166 milions d’euros
 • Any 2009: 117.306 milions d’euros
 • Any 2008: 45.189 milions d’euros`
 • TOTAL PÈRDUES EN 4 ANYS: 341.661 milions d’euros

Si dividim aquests 341.661 milions d’euros linealment entre els 47 milions d’habitants que té Espanya, el resultat és que, per cobrir les pèrdues generades, cada ciutadà  (incloent menors d’edat, jubilats i immigrants sense permís de treball inscrits al padró municipal) hauria de posar de la seva butxaca uns 7.250 euros. O el que és el mateix: per cobrir el dèficit generat aquests 4 anys, una família mitjana de quatre persones hauria de pagar aproximadament 29.000 euros.

2) Qui ha de respondre?

Si l’estat fos una societat mercantil, segons l’article 236 de la Llei de Societats de Capital i següents, es podria exigir responsabilitat als dirigents d’una empresa (administradors), entre d’altres, si han “incomplert els deures inherents l’exercici del seu càrrec”.  En concret, a l’article 225 de la mateixa llei, es regula el principal deure de l’administrador, que és el d’ “exercir el seu càrrec amb la diligència d’un ordenat empresari”.

Fent l’analogia al món polític, provocar unes pèrdues a l’economia de 341.661 euros en quatre anys suposa exercir el càrrec amb la diligència d’un ordenat empresari?

3) Reivindicació

Des de PepeGins, reivindiquem i proposem que es modifiqui el règim de responsabilitat dels càrrecs públics perquè això no torni a succeir.

Creiem que, com un pilar bàsic d’un estat democràtic,  els ciutadans hauríem de tenir dret a decidir si demanen responsabilitats a un càrrec públic que ha fet una mala gestió econòmica.

No ens sembla ni just ni desitjable (des d’un punt de vista d’incentius), que molts dels polítics que han fet autèntiques barbaritats econòmiques (com el Plan E, els aeroports fantasmes, les línies d’alta velocitat innecessàries, o tantes altres infraestructures que ara són econòmicament insostenibles), no només no responguin amb el seu patrimoni, sinó que molts d’ells encara tinguin sous vitalicis o altra mena de compensacions.

Demanem als mitjans de comunicació que promoguin el debat públic sobre aquesta qüestió. Fins i tot de les situacions més negatives, com l’actual crisi econòmica, s’han d’extreure lliçons, i ara és el moment de prendre mesures perquè en el futur no es pugui repetir una situació com l’actual.

Article conjunt dels PepeGins

 Vols saber més de nosaltres?

One Comment leave one →
 1. Pepa permalink
  febrer 14, 2012 11:57 am

  Els polítics -com tantes empreses privades- haurien de treballar per objectius. Un sou correcte -un mínim- i a partir d’aquí, tant aconseguit, tant cobrat.
  No nomès és just, sinó engrescador. Aleshores seria un honor publicar els excel.lents sous guanyats, no com ara, que se n’amaguen perquè se’ls hi hauria de caure la cara de vergonya… (que tampoc tenen, per cert…!)

Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: